Can S Corp Shareholders Participate in Section 125 Plan? The 2% Rule Explained
No, S corporation shareholders who own more than 2% of the company's stock cannot participate in a Section 125 cafeteria plan. The exclusion is absolute. You can sponsor the plan for your employees, but you cannot elect benefits for yourself on a pre-tax basis through it. This includes health insurance premiums, FSA contributions, and any other cafeteria plan benefit.
The rule comes from 26 USC §1372(b), which defines who counts as an employee for S corporation fringe benefit purposes. More-than-2% shareholders are specifically excluded. IRS Publication 15-B reinforces it: your health insurance and other benefits are taxable compensation, not excludable fringe benefits.
What "More Than 2%" Actually Means
The threshold is ownership of more than 2% of the S corporation's stock on any day during the tax year. It does not matter whether you hold voting or non-voting shares. If you cross the line at any point, you are excluded for the entire year.
The test runs daily. If you acquire stock mid-year and your ownership goes from 2% to 3% on June 15, you are treated as a more-than-2% shareholder for the full year.
Ownership is measured by both vote and value. If you own more than 2% measured by either voting power or the value of all outstanding stock, you are excluded.
Family Attribution: How a Spouse or Child Triggers the Exclusion
Section 318 attribution rules make the 2% test broader than it appears. Stock owned by your spouse, children, parents, and grandparents is attributed to you when determining your ownership percentage.
Here is how it works in practice. You own 1.5% of the S corp. Your spouse owns 1%. Under Section 318, your spouse's 1% is attributed to you, so you are both treated as owning 2.5%. You are both more-than-2% shareholders and both excluded from the cafeteria plan.
The same rule applies if your child or parent is on payroll and owns stock. Their shares count toward your total when testing the 2% threshold.
This catches many owners by surprise. The vendor quoted you numbers before asking whether your spouse or kids own any of the company. That is the first red flag covered in the six things to watch out for before signing anything.
A Worked Example
Assume an S corp with three shareholders: Alex (founder), Jordan (spouse of Alex, works in operations), and Casey (unrelated employee who was granted stock as part of their comp package).
- Alex owns 60% of the stock.
- Jordan owns 1.5%.
- Casey owns 0.5%.
- The remaining 38% is held by a trust for Alex and Jordan's minor children.
For Section 125 purposes, here is how ownership is tested:
Alex: Directly owns 60%, plus Jordan's 1.5% (spouse attribution), plus the children's 38% (attribution from children), equals 99.5% attributed ownership. Excluded.
Jordan: Directly owns 1.5%, plus Alex's 60% (spouse attribution), plus the children's 38% (attribution from parents' children — the children's stock is attributed to Alex, and Alex's attributed total is then attributed back to Jordan), equals 99.5%. Excluded.
Casey: Owns 0.5% directly, no attribution applies. Casey is eligible to participate in the Section 125 plan.
In this scenario, the S corp can sponsor a cafeteria plan and offer it to Casey and any other employees who are not more-than-2% shareholders or their family members. Alex and Jordan cannot participate, even though Jordan's direct ownership is only 1.5%. The attribution rules disqualify them both.
The company still pays FICA on Alex and Jordan's W-2 wages. The benefit election that would otherwise shelter health insurance premiums from FICA does not apply to them. Their premiums are included in taxable wages, subject to withholding, and reported in Box 1 of the W-2.
This is illustrative. The exact tax treatment depends on how the company structures compensation and benefits. Confirm the mechanics with your CPA before you process payroll.
Why This Matters When a Vendor Pitches You
If a benefits vendor quotes you tax treatment or a cost comparison without first asking about your entity type and ownership structure, walk away. The question of whether the plan works at all for the owner depends entirely on how the business is structured.
The pitch that leads with a percentage figure and never asks "Are you an S corp, and if so, who owns the stock?" is the pitch that will generate a compliance problem or an unexpected tax bill six months later.
A competent vendor asks up front: What is your entity type? Who owns the company? Does your spouse or any family member own stock or work for the business? The answers determine whether you can participate, and if not, what alternatives actually apply to your situation.
This is one of the eight things to look for when evaluating who will set up and administer the plan. The firm that knows the exclusions before they quote the benefits is the firm that will not surprise you at filing time.
What S Corp Owners Can Do Instead
You cannot participate in the Section 125 plan, but you are not left without options. The self-employed health insurance deduction under 26 USC §162(l) allows more-than-2% S corp shareholders to deduct health insurance premiums as an adjustment to income on Form 1040, Schedule 1.
The deduction is taken on your personal return. It reduces your adjusted gross income but does not reduce your self-employment tax, because as an S corp shareholder receiving W-2 wages, you are not subject to self-employment tax in the first place. You pay FICA on your wages through payroll withholding.
The mechanics: The S corporation pays your health insurance premiums and includes the cost in your W-2 wages (Box 1). The premiums are subject to income tax withholding. You then deduct the premiums on your personal return as an above-the-line deduction. The result is that the premiums are not subject to income tax, but they are subject to FICA.
This is different from what your employees get through the Section 125 plan. Their premiums are excluded from both income tax and FICA. Yours are excluded only from income tax, through the deduction on your 1040. The FICA difference is the cost of the 2% exclusion rule.
The deduction is available only if the health insurance plan is established by the S corporation and the premiums are included in your W-2. You cannot take the deduction for a policy you pay for personally outside of the company.
For more detail on what a Section 125 plan is and how it works for employees who are eligible, see What is a Section 125 plan? and Who is not eligible for Section 125 plan.
The Rule Applies Even If You Sponsor the Plan
You can set up and sponsor a Section 125 plan for your employees. The fact that you cannot participate does not prevent you from offering the plan to your workforce. Many S corps do exactly this: the owner is excluded, the employees participate and get the FICA shelter, and the company remains compliant.
The setup steps are the same whether or not the owner participates. You adopt a written plan document, provide a summary plan description to employees, allow employees to make elections during open enrollment and qualifying events, and administer the plan according to the terms. For a walkthrough, see How to Set Up a Section 125 Plan.
The 2% rule is a bright line. It does not bend for small business owners, and there is no waiver process. If you are above the threshold, you are excluded. The compliance risk of treating yourself as eligible when you are not is that the IRS recharacterizes your benefit elections as taxable compensation, assesses back taxes and penalties, and potentially disqualifies the entire plan for all participants.
That is not a theoretical concern. It is the outcome when the plan document says one thing and the company does another. The Section 125 plan requirements include following the eligibility rules in the Code, and those rules exclude more-than-2% shareholders.
FAQ
Can I participate if I reduce my ownership to exactly 2%?
Exactly 2% does not trigger the exclusion. The rule excludes shareholders who own more than 2%. At exactly 2%, you are treated as an employee and can participate. Remember that family attribution still applies, so your spouse's and children's stock counts toward your total when testing the threshold.
What if I give stock to my adult child who does not work for the company?
Stock owned by your children is attributed to you under Section 318, regardless of the child's age or whether they work for the S corp. If your adult son owns 1% and you own 1.5%, you are both treated as more-than-2% shareholders and excluded.
Does the exclusion apply to partners and LLC members?
Yes. Partners in a partnership and members of an LLC taxed as a partnership cannot participate in a Section 125 plan sponsored by the partnership. The exclusion is not unique to S corps. Sole proprietors are also excluded. The common thread is that the tax code does not treat these individuals as employees of their own business for fringe benefit purposes.
Can the S corp still deduct the health insurance premiums it pays for me?
Yes. The premiums are included in your W-2 as taxable compensation and are deductible by the corporation as wage expense. You then take the self-employed health insurance deduction on your personal return. The corporation's deduction is the same whether the premiums are paid through a Section 125 plan or reported as taxable wages.
The Short Version
S corp shareholders who own more than 2% cannot participate in a Section 125 cafeteria plan. Family attribution means your spouse's and children's stock counts toward your total. You can still sponsor the plan for employees, and you can still deduct health insurance premiums on your personal return under the self-employed health insurance deduction. The vendor who quotes you a number before asking about your ownership structure is showing you they do not understand the rules.
For a side-by-side look at how different plan designs apply to different entity types, see the plan comparison table on the homepage.
Educational only, not tax or legal advice. Confirm anything you rely on with your CPA.
Educational content, not tax, legal, or benefits advice. This site is supported by Kept Benefits Group; that relationship is stated on every page. Confirm anything you rely on with a licensed professional.